Transportfirma betwist verantwoordelijkheid dodelijk arbeidsongeval

11 apr 2016 Transportfirma betwist verantwoordelijkheid dodelijk arbeidsongeval

GVA – 5/4/2016

Vlimmeren

Een arbeidsongeval kostte drie jaar geleden het leven van Peter Goorden (45) uit Essen. De Correctionele Rechtbank moet een uitspraak doen of de veiligheidsvoorschriften voldoende zijn nageleefd.

Peter Goorden was voor de firma Dams Handel & Transport uit het Nederlandse Zundert op 25 juli 2013 een vracht strobalen gaan ophalen in Frankrijk. Die werden geleverd bij een landbouwbedrijf in Vlimmeren (Beerse).

Bij het afladen viel een strobaal onverwacht naar beneden en kwam op Goorden terecht. “Het slachtoffer kreeg een gewicht van 380 kg op zich toen hij de spanbanden aan het oprapen was” zei Arbeidsauditeur Bart Wens. “Er was geen schriftelijk document aanwezig over hoe de lading moest gestapeld worden. Wel was aan de chauffeur mondeling meegedeeld om niet achter de vrachtwagen te komen”.

Volgens de advocate van de nabestaanden van Peter Goorden is het ongeval veroorzaakt door een onstabiele lading. Bovendien moest de chauffeur zich achter de vrachtwagen begeven om daar de spanbanden en metalen baren te verwijderen.

Hitte

Dams Handel & Transport is samen met zaakvoerster Susanna R. uit Zundert gedagvaard. Hun advocaten vragen allebei om de vrijspraak. “Het was een zeer warme dag” vertelde de advocaat van het bedrijf. De chauffeur is misschien bevangen door de hitte toen hij uit de gekoelde cabine stapte. Het klopt dat er geen schriftelijk document was over de manier van laden. De strobalen zijn niet door de chauffeur opgeladen en ook niet door hem gelost. Misschien is de landbouwer onzorgvuldig te werk gegaan bij het afladen. Het slachtoffer had een Nederlandse arbeidsovereenkomst. De Belgische wet kan niet straffen voor eventuele nalatigheden in andere landen”. De advocate van Susanna R. beweerde dat de vrachtwagen specifiek was uitgerust voor het vervoer van strobalen. “De chauffeur had voordien al 44 transporten gedaan. Een week voor het ongeval was hij nog bij het landbouwbedrijf te Vlimmeren geweest”. Vonnis op 2 mei.