Kindermisbruik: “Hun verklaringen zijn oprecht en gedetailleerd”

22 jun 2016 Kindermisbruik: “Hun verklaringen zijn oprecht en gedetailleerd”

GVA, Antwerpen, 22/6/2016

Een man die zich aan zijn stiefdochters vergrijpt en een moeder die haar kinderen laat misbruiken. Deze feiten zijn verwerpelijk. Met die woorden veroordeelde de rechter gisteren de moeder en de stiefvader van de twee zusjes uit Kapellen tot celstraffen van zes en vier jaar. Het koppel blijft staalhard ontkennen.

“Een klap in het gezicht, dit hadden we niet zien aankomen”. Meer wilde de advocaat van een koppel uit Kapellen gisteren niet kwijt. Hij is teleurgesteld want de Antwerpse Rechtbank veroordeelde zijn cliënten tot een strenge straf voor het jarenlange misbruik van hun tienerdochters. De moeder, een vrouw van 39 uit Merksem kreeg vier jaar cel, de stiefvader, een 36-jarige brandweerman uit Kapellen, zes jaar.

De bal ging in maart 2014 aan het rollen, nadat de vader van de meisjes aangifte had gedaan. Bij de politie vertelden de slachtoffers, toen 11 en 13 jaar oud, tot in detail hoe ze jarenlang door hun stiefvader waren misbruikt. Volgens het jongste meisje was het begonnen in het eerste leerjaar. Eerst bleef het bij aanrakingen, later was er ook sprake van verkrachting: opvallend: de meisjes moesten ook bij hun moeder seksuele handelingen stellen. Allebei verklaarden ze dat er alcohol werd gedronken en dat ze een keer een joint moesten roken.

Speurders gingen vervolgens op zoek naar meer bewijzen. Die vonden ze in chatgesprekken, waar de zusjes het misbruik aan vriendinnen opbiechten. Ook de laptop van het koppel werd onderzocht. Daarop werden, naar een massa pornocollectie, naaktfoto’s van de meisjes gevonden.

“Ingegeven door vader”

Ondanks de loodzware bewijslat, is het koppel de aantijgingen van het misbruik altijd blijven ontkennen. “Verzinsels, ingefluisterd door hun vader met wie de verstandhouding barslecht is”, klonk het tijdens het proces dat vorige maand achter gesloten deuren plaatsvond. De kans is groot dat beklaagden hoger beroep aantekenen.

De Rechtbank vond het misbruik gisteren meer dan bewijzen. “We denken niet dat de vader zijn dochters heeft geïndoctrineerd. De verklaringen van de meisjes zijn zo gedetailleerd, zo oprecht. We moeten ze wel geloven” zei de Rechter. “Een man die zich aan zijn stiefdochters vergrijpt, en een moeder die haar kinderen laat misbruiken. Deze feiten zijn verwerpelijk. Een trauma voor de slachtoffers”